Ofte stilte spørsmål

Jeg heter og Petter og er lege og spesialist i øyesykdommer. Jeg har drevet med øyekirurgi i over 20 år, og har hatt laserbehandling av synsfeil som mitt daglige virke siden 2007. Her svarer jeg deg på det du lurer på om laseroperasjon.

Kan man bli blind eller få alvorlig øyeskade av laserbehandling?

Nei, behandlingen er veldig skånsom og foregår helt ytterst i hornhinnen, som begynner å heles raskt etter behandlingen. Laserutstyret er svært sikkert, og har blant annet avansert tracking av øyet som sørger for at laseren aldri behandler feil område av øyet, selv om man skulle gjøre brå bevegelser med hodet eller øynene under behandlingen. Laserprogrammet vil i så fall stoppe, og man kan fortsette behandlingen når man har fått rett hodestilling.

Gjør behandlingen vondt?

Nei, behandlingen gjør ikke vondt. Du får god premedikasjon med smertestillende medisiner og lokalbedøvelse i form av øyedråper. Man kan ikke kjenne noen smerte og behandlingen tar i underkant av 1 minutt pr. øye.

Er resultatene av behandlingen varige?

Ja, i utgangspunktet varer behandlingen livet ut. Samtidig må man huske på at vi mennesker har to hovedfaser i synsutviklingen vår. Før 45-50-årsalderen har man samme brillestyrke på alle avstander, eller så har man kanskje ikke behov for briller i det hele tatt. Etter 50-årsalderen har vi en annen brillestyrke på nært hold enn på avstand.

Hvis vi for eksempel behandler nærsynthet og hornhinneskjevhet på en 25-åring, vil disse problemene aldri komme tilbake, men de vil få akkurat samme behov for lesebriller når de kommer i 50-årsalderen som de som er født med perfekt syn. Dette skyldes at linsen inne i øyet som endrer fokus fra avstand til nært, mister all fleksibilitet i aldersintervallet 45-50 år.

Dersom vi korrigerer alderssynet med laser i tillegg til å behandle grunnstyrken i øynene, altså med Presbyond alderstilpasset laserbehandling, vil både synet på nært hold og avstand holde seg stabilt og godt, i prinsipp livet ut.

I noen få tilfeller endrer linsen inne i øyet seg mange år etter laserbehandlingen. Dersom dette skyldes grå stær, vil det offentlige dekke utgiftene til et linsebytte og synet ditt vil bli helt bra igjen.

Er laserbehandling dyrt?

Om laserbehandling er dyrt, er et definisjonsspørsmål. Hvis man tenker langsiktig, sparer man penger på å ta laseroperasjon sammenlignet med pengene man vil bruke på briller og linser gjennom livet. Behandlingene våre ligger på rundt 50.000 kr. for begge øyne, inkludert forundersøkelse, medisiner og oppfølging.

Prisnivået er i stor grad et resultat av kostnader relatert til høyteknologisk medisinsk utstyr, høye krav til sikkerhet, behandlingslisenser og hyppig vedlikehold av utstyr. Dersom du har lest om langt lavere priser i utlandet, er det neppe snakk om behandling med denne generasjons lasermaskiner. Prisene våre er alltid for markedets beste behandling, med alt man behøver inkludert i prisen. 

Se fullstendig prisliste her.

Kan man ta flere laserbehandlinger gjennom livet?

Ja, det er fullt mulig å gjennomføre en laserbehandling for eksempel for alderssyn, dersom man tidligere i livet har behandlet øynene med laser for hornhinneskjevhet, nærsynthet eller langsynthet.

Det er også mulig å etterbehandle tidligere laseroperasjoner hvor man for eksempel har fått noe nærsynthet eller hornhinneskjevhet tilbake, noe som ikke var uvanlig med tidligere generasjoners lasermaskiner.

På våre klinikker har vi den aller nyeste og mest presise laserteknologien.

Les mer om maskinene våre her.

Hva er alderssyn og kan alderssyn behandles?

Når man kommer i 40-50-årsalderen mister linsen inne i øyet sin elastisitet, og dermed evnen til å skape et skarpt bilde på nært hold så vel som på avstand. Man får da behov for lesebriller om avstandssynet er greit, og en progressiv brille dersom man også har en synsfeil på avstand. Denne prosessen er dessverre ikke reversibel. Det finnes ingen kur for å få den stive øyelinsen elastisk igjen og det finnes heller ingen kunstige linser som kan endre brytning mellom avstand og nær ved å endre sin brytningskraft, slik din naturlige linse hadde som barn og ung voksen.

Selv om man ikke kan få tilbake den unge linsens elastiske evner, kan man likevel endre øyets optikk på måter som vil gi deg godt syn på både avstand og på nært hold igjen. Uansett metode som velges – Presbyond laseroperasjon eller Linsebytte RLE – er hovedprinsippet å blande et nærfokusert bilde med et avstandsfokusert bilde.

Hva er forskjellen på hornhinnen og øyelinsen?

Menneskeøyet har to brytende medier.

Ytterst i øyets overflate, som en frontrute foran pupillen og iris, ligger hornhinnen. Den er helt gjennomsiktig, og det er her man gjør laserbehandlinger som Femto Second LASIK og Presbyond.

Inne i øyet, like bak pupillen, ligger øyelinsen som var elastisk, men blir stiv når man blir eldre. Selv om linsen stivner, er den fortsatt klar og fin til rundt 80-årsalderen. Da er det vanlig at øyelinsen mister sin gjennomsiktighet. Det kalles grå stær, eller katarakt på fagspråk. Da byttes linsen med en ny linse i plast, altså en grå stær-operasjon.

Hva er forskjellen på Linsebytte RLE og Presbyond LASIK alderstilpasset laserbehandling?

Linsebytte

Linsebytte er samme kirurgiske inngrep som en grå stær-operasjon. Man bytter din medfødte linse inne i øyet med en ny linse i plast. Den nye linsen ved et RLE-inngrep har en hel del ringer slipt inn, som sprer fokuset mellom avstand, mellomavstand og nært hold. Du får et klart bilde som blandes med et uklart bilde uansett på hvilken avstand du ser på. Hjernen vennes til å konsentrere seg om det klare bildet og ignorere det uklare i bildet. Dette krever ofte en viss tilvenningstid.

Presbyond LASIK alderstilpasset laserbehandling

Med denne operasjonen endrer man øynenes brytning i det ytterste laget av øyet (hornhinnen) med en skånsom og meget nøyaktig laserbehandling, med samme maskinpark som Femto Second LASIK, men med en litt annen programvare som blander et avstandsfokusert bilde med et nærfokusert bilde. Det optiske konseptet er ikke så ulikt linsebytte RLE, men det er to viktige prinsipielle forskjeller:

Ved Presbyond optimaliserer vi fasongen til det ytterste gjennomsiktige laget i øyet ditt, hornhinnen. Du får ingen implantater og vi arbeider kun i øyets yttervegg, ikke inne i øyet. Lasermaskinene vi bruker gjør inngrepet svært raskt, på sekunder, og har en hel del elektronikk som sørger for at behandlingen leveres nøyaktig og med forsvinnende lav grad av risiko. Man trenger kun 5 dagers bruk av antibiotikadråper, og du kan kjøre bil og gå på jobb allerede dagen etter behandlingen.

PMP Eyecare jobber kun med laser, og utfører dermed ikke linsebytteoperasjon. Laserbehandlingen er svært skånsom og nærmest risikofri. Ingen av pasientene våre har blitt blinde og ingen har fått alvorlige komplikasjoner.

Hva er forskjellen på Femto Second LASIK og Presbyond LASIK?

Femto Second LASIK

Denne laserbehandlingen er for de mellom 18 og 45 år.

Unge voksne opp til 40-årsalderen vil få aller best syn ved å nullstille begge øyne. Øyets indre linse er fortsatt elastisk og endrer fokus fra avstand til nært av seg selv. Det vil oftest oppleves mer forstyrrende enn til hjelp om vi hadde gjennomført en Presbyond i for tidlig alder.

Les mer om Femto Second LASIK laserbehandling her.

Presbyond LASIK

Denne behandlingen er for behandling av alderssyn, og er for de som er over 45 år.

Det dominante øyet nullstilles og får skarpt syn fra ca 1 meter til horisont, mens det andre øyet med vilje blir lagd litt nærsynt, typisk -1.50, som dekker opp synskarpheten for nærarbeid mellom 40cm og 100cm. I området rund 1 meter foran deg, hvor det er vanlig å ha PC skjermen, overlapper begge øynene hverandre med rimelig god synsskarphet og når man ser med begge øyne samtidig, så oppleves synet som normalt og godt helt fra nært hold til horisont.

Les mer om Presbyond LASIK alderstilpasser laserbehandling her.

Både Femto Second LASIK og Presbyond LASIK utføres i samme vev, nemlig øyets ytterste lag, hornhinnen. Begge behandlingene gjennomføres med samme maskinpark: Først FS laser (Zeiss Visumax), deretter Excimerlaser (Zeiss MEL90) Behandlingene tar kun noen få sekunder å gjennomføre pr. øye, og tilhelingstiden er meget kort. Du kan kjøre bil og gå på jobb allerede dagen etter behandlingen.

Kan man operere hornhinneskjevhet?

Mange har dårlig syn fordi hornhinnen har ulik krumning, ofte i kombinasjon med nærsynthet eller langsynthet. Med dagens lasermaskiner kan vi ikke bare operere vanlige hornhinneskjevheter, kalt astigmatisme, men også store hornhinneskjevheter med svært god presisjon og sikkerhet.

Les mer om behandlingene PMP Eyecare tilbyr her.

Bestill en konsultasjon

Dr. Petter Montagu-Pettersen driver også alminnelig privat øyelegepraksis uten refusjon. Du kan bestille time for utredning og kontroll av øvrige øyelidelser.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt. Ring oss på tlf. 976 58 664 eller send en epost til post@pmp-eyecare.com.

Alminnelig øyelegekonsultasjon: 1000,-
Korte kontroller: 750,-

Forundersøkelsen til kr. 1000,- er inkludert i operasjonshonoraret, samt etterkontroller og øyedråper.

Pin It on Pinterest

Call Now Button